Τι είναι η Οστεοπαθητική;


Τι είναι η Οστεοπαθητική;

Πρόκειται για ένα διεθνώς αναγνωρισμένο σύστημα διάγνωσης και θεραπείας,  που  ιδρύθηκε το 1874 στις ΗΠΑ από τον Dr Andrew Taylor Still και βασίζεται στην παραδοχή ότι η δομή και η λειτουργία του ανθρώπινου σώματος είναι αλληλένδετες. Διενεργείται από ειδικά εκπαιδευμένους θεραπευτές (οστεοπαθητικούς), οι οποίοι επαναφέρουν το σώμα στη βέλτιστη δομική και λειτουργική του κατάσταση εφαρμόζοντας συγκεκριμένες τεχνικές με τα χέρια τους (manual medicine). Οι τεχνικές αυτές χρησιμοποιούνται σε συνδυασμό με άσκηση και εργονομικές οδηγίες, προκειμένου να βοηθήσουν τον ασθενή να ξεπεράσει προβλήματα οξέος ή χρόνιου  πόνου, τραυματισμούς και ασθένειες. 
Σήμερα, μόνο στις ΗΠΑ, οι Σχολές Οστεοπαθητικής Ιατρικής εκπαιδεύουν οστεοπαθητικούς ιατρούς (Doctor of Osteopathy- DO) των οποίων το πτυχίο είναι εφάμιλλο με το πτυχίο ιατρικής  που χορηγείται από τις υπόλοιπες Ιατρικές Σχολές στις ΗΠΑ και τον υπόλοιπο κόσμο (Medical Doctor- MD). Σε αντιδιαστολή με τους παραπάνω οστεοπαθητικούς ιατρούς, σε πολλές χώρες του κόσμου εξασκείται το ευρωπαϊκό στυλ οστεοπαθητικής, όπου εκπαιδευμένοι θεραπευτές χορηγούν οστεοπαθητική θεραπεία (Osteopathic Manual TreatmentOMT), χωρίς ωστόσο να δύνανται να χορηγήσουν φαρμακευτική αγωγή ή χειρουργική θεραπεία, καθώς δεν έχουν λάβει ιατρική εκπαίδευση και ιατρική ειδικότητα. Ωστόσο, αποτελούν οστεοπαθητικούς, που μπορούν να χορηγούν αποτελεσματικά την οστεοπαθητική θεραπευτική μέθοδο.
Συμπερασματικά, η Οστεοπαθητική χρησιμοποιώντας μια πληθώρα τεχνικών είτε "δικών" της (muscle energy techniques, cranial osteopathy, Still's techniques, κ.α.) είτε κοινά χρησιμοποιούμενων τεχνικών (soft tissue techniques, mobilization, HVLA, κ.α.) αποτελεί ένα ολοκληρωμένο σύστημα διάγνωσης και θεραπείας, ικανό να προσφέρει σημαντική βοήθεια σε οξέως ή χρονίως πάσχοντες βελτιώνοντας έτσι την ποιότητα ζωής τους.

Σχόλια