Clinical Pilates



Η μέθοδος του Pilates είναι ένα σύστημα ασκήσεων το οποίο τα τελευταία χρόνια εμφανίζει πολύ θετικά αποτελέσματα σε κλινικές μελέτες σχετικά με την πρόληψη και αντιμετώπιση του χρόνιου πόνου.

Γιατί είναι σημαντική η άσκηση στην αντιμετώπιση του πόνου;

Για κάθε ασθενή που πάσχει από πόνο είτε αυτός είναι οξύς είτε χρόνιος, το ζητούμενο είναι ο περιορισμός ή η εξάλειψή του. Εφόσον αυτό επιτευχθεί μέσα από ένα πρόγραμμα συντηρητικής αντιμετώπισης, μετά από φαρμακευτική αγωγή ή με επεμβατικές μεθόδους, ο επόμενος στόχος είναι ο περιορισμός ή η αποφυγή τυχόν υποτροπών. Το τελευταίο επιτυγχάνεται μέσα από προγράμματα άσκησης που καθιστούν το άτομο περισσότερο λειτουργικό και ικανό να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις της καθημερινότητας, της εργασίας του, καθώς και να συμμετέχει σε δραστηριότητες αυξημένων σωματικών απαιτήσεων.

"Δε θα με βοηθήσει η μυϊκή ενδυνάμωση στο γυμναστήριο;"

Σε καταστάσεις χρόνιου πόνου σημαντικό μέρος του πόνου προκαλείται από περιορισμό του εύρους κίνησης σε διάφορες αρθρώσεις, καθώς και από αστάθεια (μειωμένη σταθερότητα) περιοχών του σώματος κατά τη διενέργεια μιας κίνησης. Τα ανωτέρω οφείλονται σε λανθασμένα κινητικά πρότυπα που ο ασθενής αναπτύσσει ακούσια προσπαθώντας να προφυλάξει π.χ. τη μέση του σε μια χρόνια οσφυαλγία. Ωστόσο, αυτές οι αντιρροπιστικές - "αμυντικές" ενέργειες του οργανισμού μπορούν να προκαλέσουν επιπλέον βλάβη και πόνο. Η ενδυνάμωση συγκεκριμένων μυών- μυικών ομάδων, που γίνεται στο γυμναστήριο δεν είναι αρκετή για την αντιμετώπιση των παραπάνω αλλαγών. Η θεραπευτική άσκηση, στοχευμένη στο πρόβλημα, είναι αυτή που θα βοηθήσει τον ασθενή να επανεκπαιδευτεί στα σωστά κινητικά πρότυπα και θα επαναφέρει την αρμονική συνεργασία μεταξύ των μυϊκών ομάδων. 

Ποιες είναι οι διαφορές του Clinical Pilates από το κλασικό Pilates;

Το Clinical Pilates διαφέρει από την κλασική μέθοδο του Pilates, καθώς διενεργείται από πιστοποιημένο φυσικοθεραπευτή ή φυσιολόγο της άσκησης, ο οποίος γνωρίζει σε βάθος τη φυσιολογία του μυοσκελετικού συστήματος, την παθολογία της βλάβης, καθώς και την κινησιολογία του ανθρώπινου σώματος. Με τον τρόπο αυτό ασθενείς με πόνο μπορούν να γυμναστούν, καθώς επιλέγονται οι καταλληλότερες ασκήσεις οι οποίες μπορούν να συμβάλουν σε πιο ουσιαστικά και μόνιμα αποτελέσματα στην αντιμετώπιση αλλά και πρόληψη του πόνου. Επίσης, αποφεύγονται ασκήσεις που θα μπορούσαν να προκαλέσουν περαιτέρω βλάβη ή να προκαλέσουν οποιοδήποτε καινούριο πρόβλημα. Το ατομικό πρόγραμμα έχει το πλεονέκτημα ότι σχεδιάζεται με βάση τις ειδικές ανάγκες και απαιτήσεις κάθε ασθενή ξεχωριστά, ώστε να επιτευχθεί το βέλτιστο αποτέλεσμα στο συντομότερο χρονικό διάστημα.

Ποια τα οφέλη του Clinical Pilates;

Το Clinical Pilates συμβάλλει στη θεραπεία αλλά και στην πρόληψη των βλαβών του μυοσκελετικού, καθώς βελτιώνει την ισορροπία και τη σταθερότητα, αυξάνει την ελαστικότητα, βελτιώνει τον μυϊκό τόνο, ενδυναμώνει τους μύες και αυξάνει την οστική πυκνότητα. Είναι ένας ωφέλιμος και διασκεδαστικός τρόπος άσκησης που απευθύνεται σε άτομα όλων των ηλικιών. Το Clinical Pilates έχει ως αποτέλεσμα :

·        Την πρόληψη και θεραπεία της οσφυαλγίας
·        Την αποκατάσταση του πόνου της σπονδυλικής στήλης
·        Την σταθερότητα και ισορροπία του κορμού
·        Τη βελτίωση της λειτουργίας του πυελικού εδάφους
·        Τη βελτίωση του μυϊκού τόνου χωρίς αύξηση του όγκου
·   Την αύξηση της ευλυγισίας, της ισορροπίας και γενικά της κίνησης στους ηλικιωμένους με αποτέλεσμα τη μείωση των πτώσεων
·   Την αύξηση της οστικής πυκνότητας συμβάλοντας στην αντιμετώπιση της οστεοπενίας και οστεοπόρωσης
·   Τη βελτίωση της αναπνευστικής λειτουργίας αποφορτίζοντας τους αναπνευστικούς μύες και βοηθώντας στην καλύτερη οξυγόνωση του ανθρώπινου σώματος


Σχόλια