Weekend Warriors


Έτσι ορίζονται τα άτομα που συμμετέχουν σε απαιτητικές αθλητικές δραστηριότητες αναψυχής κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου  παρά τη σωματική τους αδράνεια κατά τις υπόλοιπες ημέρες της εβδομάδας. Το γεγονός αυτό έχει ως αποτέλεσμα τον αυξημένο κίνδυνο τραυματισμού, καθώς δεν έχουν υποβληθεί στην κατάλληλη σωματική προετοιμασία.

Στην παραπάνω κατηγορία εντάσσονται και αρκετοί από τους συνανθρώπους μας, οι οποίοι ξεκίνησαν την άσκηση κατά τη διάρκεια της καραντίνας στα πλαίσια των μέτρων προφύλαξης από την COVID19.

Ο αυξημένος κίνδυνος τραυματισμού μπορεί να οφείλεται στην ελλιπή φυσική κατάσταση, στο ελλιπές «ζέσταμα», στην αυξημένη κόπωση, στην κακή τεχνική,  στον κακό εξοπλισμό, καθώς και στο ότι δεν είμαστε πάντα 20 χρονών...

Οι συχνότεροι από τους τραυματισμούς που υφίσταται ο «αθλητής του Σαββατοκύριακου» είναι:

·         Πελματιαία απονευρωσίτιδα: πόνος στην πτέρνα που εμφανίζεται κυρίως σε άτομα που ασχολούνται με το τρέξιμο ή και άλλα αθλήματα, όπως το μπάσκετ και οφείλεται σε φλεγμονή ή μικρορήξεις στην πελματιαία απονεύρωση, μια συνδεσμική δομή του άκρου ποδός.

·         Μυϊκή θλάση ή διάταση: συμβαίνει κυρίως στους μύες της γαστροκνημίας (γάμπας) και συχνότερα στην έσω κεφαλή του γαστροκνημίου ιδιαίτερα κατά την επαναλαμβανόμενη έκκεντρη φόρτισή του (δηλ. φόρτιση καθώς επιμηκύνεται) π.χ. κατά το τρέξιμο σε ανηφόρα ή σε μια αιφνίδια αλλαγή κατεύθυνσης.

·         Τενοντίτιδα ή τενοντοπάθεια του επιγονατιδικού τένοντα: είναι ένα από τα σύνδρομα υπέρχρησης όπου ο ασθενής περιγράφει οξύ πόνο στο γόνατο ιδιαίτερα με το γονάτισμα, την άρση βάρους ή το ανέβασμα σκάλας και συνοδεύεται από έντονη ευαισθησία ακριβώς κάτω από την επιγονατίδα. Σχετίζεται συνήθως με αθλήματα που απαιτούν άλμα όπως το μπάσκετ ή το βόλεϋ.

·         Περιοστίτιδα κνήμης/ Shin splints: πόνος κατά μήκος της κνήμης που αρχικά εκδηλώνεται μετά από κόπωση. Μπορεί να οφείλεται σε αιφνίδια αύξηση της προπονητικής έντασης, τρέξιμο σε σκληρό ή/και ανώμαλο έδαφος, πλατυποδία, κοιλοποδία και συνήθως εκδηλώνεται σε δρομείς και χορευτές.

·         Τροχαντηρίτιδα και  σύνδρομο λαγονοκνημιαίας ταινίας: πόνος πάνω από τον μείζονα τροχαντήρα (στην έξω μεριά του ισχίου) και πάνω από τον έξω μηριαίο κόνδυλο (στην έξω μεριά του γόνατος) αντίστοιχα. Συνηθέστερα εμφανίζεται σε δρομείς και ποδηλάτες.

·         Επικονδυλίτιδα του αγκώνα (έσω/έξω): πόνος στην έσω (golfers elbow) ή συχνότερα στην έξω (tennis elbow) μεριά του αγκώνα που προκαλείται με φόρτιση του χεριού π.χ άρση βάρους. Ανήκουν στα σύνδρομα υπέρχρησης και οφείλονται στην κακή φυσική κατάσταση και στην κακή τεχνική στα αντίστοιχα ή και σε άλλα αθλήματα.

·         Κακώσεις του στροφικού πετάλου/ τενοντοπάθεια του υπερακανθίου: πόνος συνήθως στην έξω πλευρά ώμου, πάνω από το μέσο του δελτοειδούς που οφείλεται σε τενοντοπάθεια ή μικρορήξεις του τένοντα του υπερακανθίου ή των άλλων τενόντων του στροφικού πετάλου και συχνά περιορίζει σημαντικά το εύρος κίνησης της άρθρωσης. Εμφανίζεται σε θαμώνες του γυμναστηρίου, καθώς και σε αθλητές του τένις, του βόλεϋ κ.α.

·         Μυοπεριτονιακά σημεία πυροδότησης/ trigger points: είναι ευαίσθητες περιοχές στους μύες που προκαλούνται από τη σύσπαση μυικών ινιδίων, ψηλαφώνται ως σκληρίες/οζίδια και εκλύουν πόνο σε εγγύτερες ή και πιο απόμακρες σε αυτά περιοχές. Συνήθως συνοδεύουν τους τραυματισμούς και μπορεί να συντηρούν τον πόνο για μακρύ χρονικό διάστημα. Επίσης, στη δημιουργία τους μπορεί να προδιαθέτουν ορμονικές διαταραχές, η έλλειψη βιταμινών ή ιχνοστοιχείων, το stress, οι διαταραχές ύπνου, η έλλειψη άσκησης κ.α.

Προσεχώς θα αναφερθούμε λεπτομερέστερα στην καθεμιά από τις παραπάνω παθολογίες καθώς και τους τρόπους πρόληψης και αντιμετώπισης. Ως τότε κάποιες συμβουλές είναι οι εξής:

·        Να ακούτε και να εμπιστεύεστε το σώμα σας. Όταν παραπονιέται, κάτι παραπάνω θα ξέρει… Εξάλλου, καμιά μέρα δεν είναι ίδια με την προηγούμενη από κάθε άποψη.

·         Φροντίζετε το σώμα σας καθημερινά. Ό,τι κι αν σημαίνει αυτό: επαρκής και ποιοτικός ύπνος, επαρκές και ποιοτικό φαγητό, καθημερινή άσκηση (έστω και μόνο λίγες διατάσεις) κ.α.

·         Μην αμελείτε το ζέσταμα και τις ασκήσεις διάτασης.

·         Σταδιακές αλλαγές στην ένταση/ διάρκεια της προπόνησης.

·         Εκτελείτε τις ασκήσεις ΑΡΓΑ και ΕΛΕΓΧΟΜΕΝΑ.

·         Να φροντίζετε τον εξοπλισμό σας και να τον ανανεώνετε ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

·         Μην αφήνετε τον πόνο σας να χρονίζει και να σας καταβάλει σωματικά και ψυχικά. Αναζητήστε βοήθεια διαγνωστικά και θεραπευτικά. Συμβουλευτείτε τους ειδικούς.

·         Φροντίζετε την ψυχική σας υγεία. 5-10 λεπτά καθημερινού διαλογισμού είναι το απλούστερο που μπορείτε να κάνετε.


Photo by Derick Santos from Pexels


Σχόλια