Ανεξήγητη ζάλη ή σύνδρομο στερνοκλειδομαστοειδούς;

Ο στερνοκλειδομαστοειδής μυς είναι ο πιο ογκώδης μυς του τραχήλου. Έχει αυτό το όνομα- σιδηρόδρομο γιατί εκφύεται από το στέρνο και την κλείδα (με δύο κεφαλές) και καταφύεται στη μαστοειδή απόφυση στο πίσω μέρος του κρανίου. Εάν υπάρξει ερεθισμός του μυός για οποιοδήποτε λόγο, τότε μπορεί να αναπτυχθεί το σύνδρομο στερνοκλειδομαστοειδούς.

Τι είναι;
Μια οξεία ή χρόνια κατάσταση δυσκαμψίας του αυχένα, κυρίως στη στροφή, που μπορεί να συνοδεύεται από πόνο είτε στον αυχένα είτε σε γειτονικές περιοχές, όπως στα μάτια, στη μύτη, στο φάρυγγα, στους κροτάφους, στο μέτωπο και στους ώμους καθώς και από εμβοές, ναυτία και ίλιγγο.

Άλλα συμπτώματα
Συχνές κεφαλαλγίες, βλεφαρόπτωση, ερυθρότητα του ματιού με δακρύρροια, προβλήματα ισορροπίας, θόλωση όρασης.

Αίτια
Λανθασμένη στάση, λανθασμένη εργονομία στην εργασία, ύψος μαξιλαριού, ύπνος στην πρηνή θέση (μπρούμυτα), συγκεκριμένα επαγγέλματα (π.χ. βιολιστές), άρση βάρους, λανθασμένο στυλ κολύμβησης, απότομες κάμψεις στη γυμναστική, άχγος, γήρανση. Στους ηλικιωμένους, η εκφύλιση της σπονδυλικής στήλης έχει ως αποτέλεσμα την σταδιακή πτώση της κεφαλής προς τα εμπρός. Έτσι, τα μάτια δεν βρίσκονται στο ίδιο επίπεδο με τα αυτιά και οι στερνοκλειδομαστοειδείς συσπώνται, προκαλώντας έκταση της κεφαλής, προσπαθούν να διορθώσουν αυτήν την ανισορροπία.

Ο ρόλος των trigger points
1. Στερνική κεφαλή: 4 trigger points έχουν περιγραφεί και συνήθως προκαλούν βλεφαρόπτωση, θόλωση όρασης, κεφαλαλγία στους κόλπους της κεφαλής και πόνο στο ινίο, στα μάτια, στα φρύδια και στα μάγουλα.
2. Κλειδική κεφαλή: 3 trigger points έχουν περιγραφεί και συνήθως προκαλούν πόνο στο μέτωπο, στο αυτί, στην περιοχή της μαστοειδούς απόφυσης, καθώς και ναυτία, ζάλη και ίλιγγο. Η τριάδα των συμπτωμάτων που συνήθως παρατηρείται είναι ζάλη, μετωπιαία κεφαλαλγία και έλλειψη συντονισμού στις κινήσεις.
3. Είναι πιθανή η συνύπαρξη trigger points σε άλλους μύες όπως ο ανελκτήρας της ωμοπλάτης, η άνω μοίρα του τραπεζοειδούς και ο σπληνιοειδής κεφαλικός

Διαφοροδιάγνωση
Ασθενείς με τέτοιου τύπου συμπτώματα συνήθως ελέγχονται από ΩΡΛ, οφθαλμίατρο, νευρολόγο ή και ορθοπαιδικό, προκειμένου να αποκλειστούν παθολογίες όπως η νόσος Meniere και άλλες παθολογίες από το αυτί, σπαστικό ραιβίκρανο, νευραλγία τριδύμου, αρθρίτιδα της στερνοκλειδικής άρθρωσης ή των αρθρώσεων του αυχένα. Ωστόσο, πολύ συχνά οι ασθενείς περιφέρονται από γιατρό σε γιατρό αναζητώντας κάποια παθολογική εξέταση, η οποία πολλές φορές μπορεί να αποπροσανατολίσει από τη διάγνωση. Καλό είναι να αποκλείονται άλλες παθολογίες και ο ασθενής να παραπέμπεται σύντομα στον φυσίατρο προκειμένου να ξεκινήσει τις θεραπείες του το συντομότερο δυνατό. Σε πολλές περιπτώσεις μπορεί ο ασθενής να αισθανθεί ανακούφιση από την πρώτη συνεδρία.

Θεραπεία
1. Τεχνικές χαλάρωσης: διαλογισμός, γιόγκα, ται τσι και κάποιες αναπνευστικές τεχνικές βοηθούν στη μείωση του άγχους και της έντασης.
2. Θεραπευτική άσκηση, θεραπευτικό πιλάτες και γενικότερα ασκήσεις που βοηθούν στη βελτίωση της στάσης σώματος.
3. Εν τω βάθει μάλαξη των στερνοκλειδομαστοειδών.
4. Τεχνικές αντιμετώπισης των trigger points όπως dry needling, ισχαιμική συμπίεση, muscle energy techniques, positional release techniques και στη συνέχεια διάταση των στερνοκλειδομαστοειδών και άλλων μυών του αυχένα.
5. Ενδυνάμωση των μυών του αυχένα με ισομετρικές ασκήσεις.

Έτσι λοιπόν στην εμμένουσα ζάλη, που δεν εξηγείται από άλλα συστήματα, καλό είναι να σκεφτόμαστε το μυοσκελετικό και το σύνδρομο στερνοκλειδομαστοειδούς, του οποίου η αντιμετώπιση συνίσταται σε ποικίλες θεραπευτικές τεχνικές και άσκηση.

Σχόλια