«Θα πρέπει να μάθω να ζω μ’ αυτόν τον πόνο;» (Μέρος Β')


Αρκετές ακόμη τεχνικές μπορούν  να σας βοηθήσουν να διαχειριστείτε τον πόνο σας είτε μόνος/η σας είτε με τη βοήθεια κάποιου εξειδικευμένου θεραπευτή. Με αρκετή ή λιγότερη επιστημονική τεκμηρίωση. Διαλέξτε αυτήν ή αυτές που σας ταιριάζουν.

  8.  Αθληθείτε. Με τη βοήθεια ενός εκπαιδευμένου φυσικοθεραπευτή, γυμναστή, personal trainer, yoga/ pilates instructor. Προγράμματα ασκήσεων συντονισμού/ σταθεροποίησης και ενδυνάμωσης/ αντίστασης μειώνουν την ένταση της οσφυαλγίας (Searle A, 2015).  Το Pilates (Patti A et al, 2015), η Yoga (Cramer H et al, 2013) και το Tai Chi (Hall A et al, 2017) προτείνονται ως πρόσθετες θεραπείες σε ασθενείς που πάσχουν από οσφυαλγία ή χρόνιο μυοσκελετικό πόνο. Εξάλλου, η άσκηση ωθεί τον οργανισμό στην παραγωγή ενδορφινών, οι οποίες βελτιώνουν τη διάθεση και μπλοκάρουν τις νευρικές ώσεις που σηματοδοτούν πόνο.

       9. Hands-on therapies. Οστεοπαθητική (Franke H et al, 2014), θεραπευτικοί χειρισμοί και κινητοποίηση (Coulter ID et al, 2018) και myofascial release (Laimi K. et al, 2018) αποτελούν άλλες θεραπευτικές τεχνικές, οι οποίες έχουν αποδειχθεί αποτελεσματικές στην αντιμετώπιση ποικίλων μορφών χρόνιου μυοσκελετικού πόνου. Συζητήστε το με το γιατρό σας.

         10. Βελονισμός. Αυξανόμενα στοιχεία έρχονται να υποστηρίξουν τη χρήση του βελονισμού στην αντιμετώπιση του χρόνιου πόνου της μέσης, του αυχένα, του ώμου και του γόνατος (Yin C et al, 2017). Δοκιμασμένη αρχαία θεραπεία αναπροσαρμοσμένη στη σύγχρονη εποχή, που μελετάται με μεγάλο ενδιαφέρον διότι πιστεύεται ότι θα συμβάλει στην αντιμετώπιση της κρίσης των οπιοειδών φαρμάκων, που αντιμετωπίζει ιδιαίτερα ο δυτικός κόσμος. Μπορείτε να τον δοκιμάσετε.

           11.  Άλλες ελάχιστα επεμβατικές μέθοδοι. Το myofascial trigger point dry needling (DN) (Gattie E et al, 2017), η προλοθεραπεία (Hauser RA et al, 2016) και οι ενέσεις PRP (platelet-rich plasma) (Balasubramaniam U et al, 2015) αποτελούν ελάχιστα επεμβατικές μεθόδους που μπορούν να συμβάλουν στην αντιμετώπιση του πόνου ανάλογα με το πρόβλημα του ασθενούς. Αναζητήστε πληροφορίες από τον γιατρό σας.

      12. Ψυχολογικές θεραπείες. Με βάση το βιο-ψυχο-κοινωνικό μοντέλο του χρόνιου πόνου οι θεραπείες αυτές είναι ενσωματωμένες σε ένα διεπιστημονικό πρόγραμμα διαχείρισης του πόνου. Τα καλύτερα αποτελέσματα φαίνεται να έχει η γνωσιακή- συμπεριφορική θεραπεία (CBT), η οποία είναι και η καλύτερα μελετημένη. Ωστόσο, υπάρχουν και άλλες θεραπείες με πολύ καλά αποτελέσματα (Schütze R et al 2018). Οι θεραπείες αυτές κατευνάζουν την τάση των ασθενών να αντιλαμβάνονται τον πόνο ως καταστροφικό. Επίσης είναι δυνατό να μειώσουν την αντίστασή σας στη θεραπεία που προτείνεται από τον γιατρό σας. Συζητήστε το με έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας που αντιμετωπίζει ασθενέις με πόνο.

          13. Ξεχάστε τον πόνο και απολαύστε τη ζωή σας. Βρείτε τρόπους να αποσπάσετε την προσοχή σας από τον πόνο δίνοντας έμφαση στις μικρές καθημερινές στιγμές. Ασχοληθείτε με δραστηριότητες που σας ευχαριστούν και μπορούν να κρατήσουν την προσοχή σας. Ξεγελάστε τον πόνο.

        14. Μειώστε το stress. Αρνητικά συναισθήματα, όπως η κατάθλιψη, ο θυμός και η ένταση αυξάνουν την ευαισθησία του οργανισμού στην αντίληψη του πόνου. Προσπαθήστε να χαμογελάτε. Με το ζόρι. Στο αυτοκίνητο, στη δουλειά στο σπίτι, όταν είστε μόνοι ή με παρέα. Έτσι θα βελτιώσετε τη διάθεσή σας και θα μειώσετε την αντίληψη του πόνου. Βρείτε τρόπους να χαλαρώσετε με μια ήρεμη μουσική ή με ένα χλιαρό μπάνιο και αισθανθείτε ευγνωμοσύνη γι’αυτό.

         15. Κρατήστε μια ισορροπημένη δίαιτα. Καταναλώστε τροφές χαμηλές σε λίπος και σε νάτριο και αποφύγετε τη ζάχαρη. Τέτοια τρόφιμα αποτελούν τα φρούτα, τα όσπρια και τα λαχανικά, τα προϊόντα ολικής άλεσης, τυρί, γάλα και γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά, καθώς και τα άπαχα κρέατα και τα ψάρια. Με αυτόν τον τρόπο διατηρείτε ένα υγιές σώμα με ισορροπημένο βάρος, βοηθάτε το πεπτικό σας σύστημα και μειώνετε την πιθανότητα να αναπτύξετε καρδιαγγειακά νοσήματα και σακχαρώδη διαβήτη.

Η αποδοχή του χρόνιου πόνου δε σημαίνει άνευ όρων παράδοση. Κανείς δεν επιλέγει να πονάει. Δεν είναι εύκολο να αποδεχτείς την ύπαρξη φυσικών περιορισμών. Είναι δύσκολο να αποδεχτείς το γεγονός ότι το σώμα σου δε λειτουργεί όπως θα όφειλε. Ωστόσο, παρά τις απογοητεύσεις και τη θλίψη από την ανάμνηση του παλιού εαυτού, πολλοί πάσχοντες πετυχαίνουν να ζήσουν με τον πόνο τους μια νέα ζωή, διαφορετική από την παλιά. Αξίζει η προσπάθεια. Για τη ζωή σου πρόκειται!

Σχόλια