Το (όχι και τόσο) μυστικό της αντιγήρανσης

Εάν θέλεις να ζήσεις περισσότερο, τρώγε λιγότερο. Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγει πρόσφατη μελέτη (2020) επιστημόνων από την Κίνα και τις ΗΠΑ, οι οποίοι μελέτησαν τον τρόπο που συμπεριφέρονται κάποιες ομάδες κυττάρων και ιστών ποντικιών στον περιορισμό της θερμιδικής πρόσληψης.
Ιδιαίτερα την τελευταία πενταετία μελετώνται επισταμένα τα αποτελέσματα του περιορισμού της θερμιδικής πρόσληψης στους ιστούς πειραματόζωων και έχουν αναδειχθεί αρκετά από τα οφέλη της δίαιτας αυτής ως προς τις αντιγηραντικές της ιδιότητες . Η μελέτη αυτή ρίχνει φως στις αλλαγές που συμβαίνουν σε κυτταρικό και γονιδιακό επίπεδο από τον θερμιδικό περιορισμό. 
Η γήρανση αποτελεί τον σημαντικότερο παράγοντα κινδύνου για ασθένειες όπως ο καρκίνος, η άνοια, ο σακχαρώδης διαβήτης και το μεταβολικό σύνδρομο.
Οι επιστήμονες πήραν αρουραίους στην ηλικία των 18 μηνών και τους περιόρισαν τις χορηγούμενες θερμίδες κατά 30% μέχρι την ηλικία των 27 μηνών. Οι αντίστοιχες ηλικίες στον άνθρωπο είναι 50 έως 70 έτη. Τόσο στην αρχή όσο και στο τέλος της μελέτης απομονώθηκαν 40 τύποι κυττάρων από λιπώδεις ιστούς, το ήπαρ, το νεφρό, την αορτή, το δέρμα, το μυελό των οστών, τον εγκέφαλο και τους μύες. Παρατήρησαν ότι πολλές από τις αλλαγές που συνέβησαν στους αρουραίους με φυσιολογική δίαιτα δε συνέβησαν στα πειραματόζωα υπό θερμιδικό περιορισμό, τα κύτταρα των οποίων έμοιαζαν περισσότερο με αυτά των πειραματόζωων μικρότερης ηλικίας. Αλλαγές που σχετίζονται με το ανοσοποιητικό, τη φλεγμονή και το μεταβολισμό των λιπιδίων δε συνέβησαν στα κύτταρα και στα γονίδια των αρουραίων σε θερμιδικό περιορισμό. Συνολικά συμπεραίνεται ότι ο μέτριος περιορισμός θερμιδικής πρόσληψης στους αρουραίους, μπορεί να καθυστερήσει τις διαδικασίες γήρανσης των κυττάρων. 
Σκοπίμως επιλέχθηκε από τους επιστήμονες η έναρξη του θερμιδικού περιορισμού να γίνει σε μια ηλικία που αντιστοιχεί στη μέση ηλικία του ανθρώπου. Σκέφτομαι λοιπόν ότι αξίζει τον κόπο να περιορίσει κανείς τις προσλαμβανόμενες θερμίδες, εάν πρόκειται να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο για σοβαρές και απειλητικές για τη ζωή ασθένειες. Το μόνο που με προβληματίζει είναι ότι τα ζωάκια αυτά στο τέλος της μελέτης είχαν χάσει το 30% του αρχικού τους σωματικού βάρους…

Shuai Ma et al. Caloric Restriction Reprograms the Single-Cell Transcriptional Landscape of Rattus Norvegicus Aging. Cell, 2020; DOI: 10.1016/j.cell.2020.02.008

Σχόλια